Predelava bioloških odpadkov

Maribor je sicer v središču evropskega gospodarstva, vendar je močno odvisen od zunanjih virov, s katerimi zagotavlja svoje potrebe po surovinah, energiji in hrani, upravlja pa s prostorom, vodo, odpadki in emisijami. Samooskrba v Sloveniji je nizka, rodovitna tla izginjajo, kakovost hrane se zmanjšuje, mlado prebivalstvo pa izgublja znanje in motivacijo za zdravo prehranjevanje.

V Mariboru nikdar več ne želimo imeti odlagališča odpadkov, želimo pa odpadke, ki jih ustvarimo občani, uporabiti kot vhodne surovine za pridelavo novih izdelkov.

Glavni cilj projekta je uporaba mestnih odpadkov kot virov za proizvodnjo in vrednotenje novih proizvodov in hrane z inovativnim postopkom za proizvodnjo takšnih zemljin, da se poveča lokalna prehrambena samozadostnost in zmanjša ogljični odtis.

Projekt URBANA ZEMLJINA ZA HRANO se začne z izzivom uporabe mestnih bioloških in mineralnih odpadkov za proizvodnjo kakovostne zemljine, ki jo uporabimo za proizvodnjo hrane, v parkih in gradbeništvu. Projektni partnerji bodo razvili varno in certificirano zemljino s stransko proizvodnjo energije, kar bodo uresničili skozi tehnologije fermentacije, pirolize in homogenizacije.

Projekt je opredeljen s štirimi glavnimi medsebojno povezanimi krogi, ti pa so povezani z dvema ključnima naložbama: vzpostavitev pilotnega sistema za urbano pridelavo zemljin in vzpostavitev štirih urbanih vrtov z uporabo teh zemljin.

Materialni krog analizira materialne tokove odpadkov znotraj mesta, ki so uporabni za proizvodnjo urbanih zemljin. Krog hrane bo spremenil del neuporabljenih občinskih zemljišč v vrtove mestne skupnosti, kjer bo potekala kmetijska dejavnost, ki se zaključi z vzpostavitvijo urbane oznake živil. Odprti inovacijski krog bo vzpostavil kmetijsko-živilski laboratorij za razvoj in testiranje inovativnih pilotskih konceptov, kot so urbano cvetje za urbane čebele, mikro mestno vrtnarjenje, sanacijo zemljin v mestih ob hkratnem podpiranju inovativnih zagonov, ki delujejo na področju krožnega gospodarstva. Krog znanja bo v Sloveniji in Evropski uniji delil znanje, ki izhaja iz projekta, in se bo končal z razvojem certifikatov in patentov, da bi tehnologija mestne zemljine postala mednarodno priznana.

V pilotnem projektu URBANA ZEMLJINA ZA HRANO bomo predelovali majhne količine bioloških odpadkov, predvsem les in zeleni obrez. Na leto bomo z najnovejšo in najsodobnejšo tehnologijo predelali do 500 kg tovrstnih bioloških odpadkov, iz katerih bomo ustvarili zemljino, ki jo bomo uporabljali v rastlinjakih, urbanih vrtovih in zelenih javnih površinah v Mariboru.

Glavni tehnološki procesi predelave so:

  • suha fermentacija, ki jo bomo izvajali izključno v zaprtem šotoru s podtlakom, ki preprečuje izhajanje morebitnih vonjav,
  • kompostiranje z uporabo sistemov, ki jih v svetu zaradi velike količine kuhinjskih odpadkov uporabljajo predvsem večji hoteli, nanje pa so nameščeni bio filtri, ki obvladujejo vonjave in
  • mešanje komposta v fazi, ko gre že za zemljino, saj bomo z mešanjem iskali ustrezno razmerje med materiali na način, da bomo proizvajali čim bolj rodovitno zemljino.

 






S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke. Preberi več

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zapri